Vorig jaar schreven we “Vergismoord ?” met een vraagteken, nu plaatsten we er een uitroepteken achter. In het jaar dat verstreek neemt niemand stelling tegen de gedachte dat de dood van Furgler een vergissing is. Is het inderdaad een vergismoord ?!
Karl Furgler is in februari 1944 betrokken bij de overval op het distributiekantoor. Hij dekt de aftocht, raakt zwaar gewond en vlucht naar de Scherbierstraat. De politieofficier A.J. Hafkamp speurt hem op, gaat na lang aarzelen naar boven en schiet Furgler dood, één schot door het hart. De politie heeft daar niets te zoeken, de gewonde kan men overlaten aan de arts die ter plaatse is. Na de oorlog begint de doofpot. Hafkamp ontloopt vervolging door te vluchten naar Nederlands-Indië. Hij komt terug als e.e.a. voor hem geregeld is. Na de oorlog vragen de medestrijders van Furgler om opheldering. Die krijgen ze niet, de Affaire Amersfoort ontstaat.
Vorig jaar plaatsten we het opstel “Affaire Amersfoort ’44 – Furgler: Vergismoord ?” Het oppert een nieuwe gedachte, namelijk dat de politieman denkt dat niet Furgler, maar Roel Wolthuis op de zolder ligt. Wolthuis is overtuigt communist en een deel van het verzet wantrouwt communistische verzetsstrijders. Tot de communisten haters behoren de mensen die Hafkamp in bescherming nemen. Een man die tijdens de overval in Amersfoort is, is L. Scheepstra. De verzetsman die tegen de overval is en na de oorlog de leiding heeft bij de doofpot. Elke poging de zaak aan de orde te stellen kan rekenen op een tegen (re)actie. Na Scheepstra nemen anderen het over.
Hoe ver de arm van de ‘doofpotters’ rijkt weten we niet, maar erg ver. Wie in het Centraal Archief in Den Haag de stukken over de overval wil raadplegen, krijgt mappen waaruit alle relevante documenten verdwenen zijn. Bij Archief Eemland zoeken in de ‘Dagrapporten commissaris van politie 1943-1945’ heeft geen zin. De dagelijkse rapportage bevat elke gestolen fiets, elk ingegooid ruitje, maar op 11 februari 1944, als de politie 200 schoten lost, is er helemaal niets ! Actie doofpot ?
Het afgelopen jaar kwam er geen reactie op de stelling dat de moord op Furgler een vergismoord is. Is er geen doofpot meer of zitten we te dicht bij de waarheid ?!
© 2022 Wulfred Hofland
Lees verder op deze site “Affaire Amersfoort ’44 -Furgler: Vergismoord ?” en de andere opstellen over de overval.
Uw reactie, vragen, op- en aanmerkingen kunt u kwijt op: contact@amersfoorteneem.nl